Van 11 tot 15 september 2024 zijn, ter gelegenheid van het EK Wielrennen, de ogen van wielerminnend Europa op Limburg gericht. Heusden-Zolder en Hasselt zijn de ankerplaatsen. Om toch ietwat natuurlijke hellingen en Vlaamse kinderkopjes in het parcours te leggen, maken sommige wedstrijden een lus doorheen Haspengouw. Men focust hierbij op het Hart van Haspengouw: het wordt een op en af draaien en keren in en rond Borgloon. In deze blog lijst ik de voornaamste cultuurhistorische en landschappelijke troeven van dit brokje Haspengouw op. Ik doe het in de eerste plaats voor mezelf en de hongerige geotoeristen die meer willen weten over een aantal oogstrelende (lucht)beelden in het decor van dit evenement. Als erkentelijkheid voor mijn decennialange inzet voor de promotie van deze regio, had ik stiekem deze opdracht van hogerhand – bv. de provincie Limburg, cosponsor - verwacht. Helaas, het is ook weer niet voor deze keer … het lot van lapis, mors-abolescens!
Haspengouw
3 september 2024 433
Op uitnodiging van Erfgoed Haspengouw en het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren gidste ik onlangs een landschapswandeling in en rond de heuvelsite Borgloon. Bij een panoramisch zicht in noordelijke richting tekenden zich aan de horizon enkele afgeknotte terrils van het uitgebluste Kempense steenkoolverleden af. Op de voorgrond lag het lagergelegen Vochtig-Haspengouw waarop, dankzij de aanplant van canadapopulieren, de typering coulissenlandschap kleeft. Wat vooral opviel was de aanwezigheid van maretakken in de populierenkruinen. Dit ontlokte vanuit de groep de vraag: “Waarom zijn er de jongste tijd beduidend meer maretakken dan vroeger? Zou dat een gevolg van de klimaatverandering zijn?”. Een goede vraag waarop ik niet meteen een antwoord had. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik op zoek gegaan naar een mogelijke verklaring. Ik leg het resultaat van deze zoektocht ter overweging gaarne aan je voor.
Haspengouw
13 maart 2024 1954
Eind 2022 wijdde ik in mijn blogreeks ‘Haspengouw Overleeft’ een bijdrage aan de burcht van Kolmont. Bij wijze van inleiding citeer in enkele zinnen uit de slotparagraaf van toen. “De burchtruïne van Kolmont etaleert een onvolprezen staaltje van middeleeuwse krijgsbouwkunde, historisch en architecturaal één van de belangrijkste van gans Haspengouw en ver daarbuiten. Helaas, deze site op ligt verboden terrein en kan of mag door de cultuurtoerist niet benaderd of bezocht worden. Zelfs van op afstand, langs de openbare weg – in casu de Burchtstraat - is geen enkel sensibiliserend infopaneel te bespeuren”. Dit citaat is bij de publicatie van onderhavige blog nog steeds van toepassing. Maar toch, er is heel re-centelijk een sprankeltje hoop opgedoken … mogelijks wordt de ruïne als een volwaardig Vlaams monument erkend. De mallemolen draait. En daarna kan er gedokterd worden aan een passende ontsluiting, een delicate evenwichtsoefening tussen natuur- en erfgoedwaarden!
Tongeren
7 februari 2024 1954
Klimaat is hot en een dagdagelijks gespreksonderwerp in onze maatschappij geworden. Veranderingen in het klimaat, veroorzaakt door onbetamelijke menselijke activiteiten– zo zegt men toch –, bedreigen de toekomst van onze planeet. Extremer weer serveert meer droogte en brengt meer natte periodes met zich mee! Om dit te beletten zal men in de toekomst miljarden moeten investeren, luidt het. Water speelt een sleutelrol in het hoofdstuk ‘klimaat’. In deze blog belicht ik het belang van water in het verleden en het heden van de regio Haspengouw. Een en ander mondt uit in de conclusie: zonder water, geen Haspengouw! En bovendien: de creatie van het Haspengouws reliëf en natuurlandschap heeft geen cent gekost … wauw!
Haspengouw
25 januari 2024 1676
Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren gaat in de komende tijd het Haspengouws wandelaanbod updaten en uitbreiden. Dit aanbod bestaat/bestond enerzijds uit een dozijn zgn. Greenspots (meerdere lussen vanuit één punt met parkeergele-genheid en zo mogelijk horecafaciliteiten in de nabijheid) en anderzijds enkele tientallen wandelingen onder de noemer ‘Verborgen Moois”. Begin 2023 verscheen onder de titel ‘Pittoreske kerkdorpen’ de remake van de Greenspot Zammelen en de Verborgen Mooiswandeling Beukenberg. We bonden enkele weken geleden onze in de Moezelvallei en Vulkaaneifel gerodeerde wandelschoenen aan en trokken op (her)verkenning in de eigen regio. Een verslag met enkele actuele bedenkingen en bezorgdheden vormt het onderwerp van deze blog. Wandel mee … door het Hart van Haspengouw.
Borgloon
Tongeren
25 oktober 2023 1786