Van 11 tot 15 september 2024 zijn, ter gelegenheid van het EK Wielrennen, de ogen van wielerminnend Europa op Limburg gericht. Heusden-Zolder en Hasselt zijn de ankerplaatsen. Om toch ietwat natuurlijke hellingen en Vlaamse kinderkopjes in het parcours te leggen, maken sommige wedstrijden een lus doorheen Haspengouw. Men focust hierbij op het Hart van Haspengouw: het wordt een op en af draaien en keren in en rond Borgloon. In deze blog lijst ik de voornaamste cultuurhistorische en landschappelijke troeven van dit brokje Haspengouw op. Ik doe het in de eerste plaats voor mezelf en de hongerige geotoeristen die meer willen weten over een aantal oogstrelende (lucht)beelden in het decor van dit evenement. Als erkentelijkheid voor mijn decennialange inzet voor de promotie van deze regio, had ik stiekem deze opdracht van hogerhand – bv. de provincie Limburg, cosponsor - verwacht. Helaas, het is ook weer niet voor deze keer … het lot van lapis, mors-abolescens!
Haspengouw
3 september 2024 306
Hasselt Heeft Het (HHH) is de toeristische slogan van de Limburgse provinciehoofdplaats. Of Kortessem, wanneer het binnen enkele maanden door Hasselt opgeslokt wordt, het ook heeft is maar zeer de vraag. Wat wel zeker is, is dat Kortessem – de poort van Haspengouw - het dan heeft gehad… zijn eeuwenlange gemeentelijke autonomie en zelfbestuur (KHHG). Wat sinds enkele dagen ook voorbij is, is de editie 2024 van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten. Als eerbetoon aan deze vreugdevolle traditie maakten we deze zomerse blog – luchtig en eigentijds – met vooral beelden en foto’s en beperkte duiding: een hommage aan de Virga Jesse want Hasselt Heeft Haar!
Hasselt
27 augustus 2024 351
In Zuid-Limburg alias Haspengouw kleeft op de inwoners van Wellen het etiket ‘Bokkenrijder’ … het is ook hun spotnaam. Waarom precies de Wellenaars? De bokkenrijdersbeweging – een soort verzetsgroep – was destijds over een veel ruimer geografisch territorium actief. Ze is ontstaan in het Overmase Nederlands-Limburg, daar lag tevens het epicentrum van de beweging. In Belgisch-Limburg, dat in de achttiende het graafschap Loon heette en politiek-administratief onder de vleugels van het prinsbisdom Luik ressorteerde, opereerde de ‘bende’ vooral in het Maasland en de Kempen (o.m. in Maaseik en Overpelt). En toch wordt tot op heden het Haspengouwse Wellen met het eerder onfrisse imago van de Bokkenrijder vereenzelvigd. Het verleden heeft hiervoor zijn argumenten en redenen en … hieruit blijkt dat de Bokkenrijders heus nog niet de slechtsten waren!
Wellen
31 juli 2024 688
Op uitnodiging van Erfgoed Haspengouw en het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren gidste ik onlangs een landschapswandeling in en rond de heuvelsite Borgloon. Bij een panoramisch zicht in noordelijke richting tekenden zich aan de horizon enkele afgeknotte terrils van het uitgebluste Kempense steenkoolverleden af. Op de voorgrond lag het lagergelegen Vochtig-Haspengouw waarop, dankzij de aanplant van canadapopulieren, de typering coulissenlandschap kleeft. Wat vooral opviel was de aanwezigheid van maretakken in de populierenkruinen. Dit ontlokte vanuit de groep de vraag: “Waarom zijn er de jongste tijd beduidend meer maretakken dan vroeger? Zou dat een gevolg van de klimaatverandering zijn?”. Een goede vraag waarop ik niet meteen een antwoord had. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik op zoek gegaan naar een mogelijke verklaring. Ik leg het resultaat van deze zoektocht ter overweging gaarne aan je voor.
Haspengouw
13 maart 2024 1879
Op Hoepertingen, Rutten, Nerem, Veulen en Mopertingen, vijf dorpjes weggelegd in de plooien van het Haspengouwse landschap, kleefde tijdens het ancien regime de stempel ‘redemptiedorp’. Vanwaar en waarom deze ouderwetse titel? Wat betekent ‘redimeren’? In deze blog doe ik een poging om dit historisch gegeven te ontsluieren en te verduidelijken. Tegenwoordig immers wijken de voormalige redemptiedorpen in niets af van andere dorpen in de buurt. Is er dan helemaal niets meer wat een vergelijking met het verleden doorstaat? Jawel, hoor. Tegenwoordig ‘redimeren’ we allemaal … zelfs dagelijks én aan meerdere heren alias schuldeisers.
Haspengouw
21 februari 2024 2015