Producten

Klik op de gewenste geogids(en) voor meer informatie!

Geogids Kortessem
Geogids Tongeren - Voorlopig uitgeput
Geogids Leuven

Titel
Geogids Leuven
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224504
Prijs
8 euro
Praktisch
- 176 bladzijden A5
- 7 kaarten
- 7 figuren
- 104 foto’s
- 2 wandelingen
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

Leuven, de identiteit van een historische universiteitsstad

Voorstelling

 • In de caleidoscoop van Vlaamse erfgoedsteden bekleedt Leuven een unieke plaats dankzij … de Universiteit. Gesticht in 1425 drukt de Alma Mater immers als geen ander haar stempel op het uitzicht van straten en pleinen. Je kan het langs het parcours van de “Academische stadswandeling” zelf vaststellen.
 • Geogids Leuven “opent” met een geschiedkundig overzicht van de Dijlestad en zoomt daarna eerst in op het religieus erfgoed (kerken, kloosters en het begijnhof) en plaatst vervolgens het burgerlijk patrimonium in de kijker. Leuven heeft ontzettend veel kleine en grote torentjes: het zijn de “bakens” van de cultuurtoeristische Torentjeswandeling die je doorheen de stad én de geogids gidst. Ten gepaste tijde is er oog en aandacht voor de hedendaagse projecten die het wonen in het stadscentrum aantrekkelijk maken.
 • De Geogids Leuven heeft ook oog voor erfgoed en landschappen buiten de middeleeuwse omwallingen zoals het kasteeldomein Arenberg, het Heverleebos en Meerdaalwoud, het natuurgebied de Doode Bemde, de abdijen van Park en Vlierbeek, de Kesselberg, de Remy-site te Wijgmaal,  … De interactie tussen stad en omgeving is groot en intens.
 • De Geogids Leuven behoort tot de bestsellers uit het GEORETO-GEOGIDSEN assortiment. Enerzijds is het historisch en cultuurhistorisch aanbod veelzijdig en aantrekkelijk, anderzijds is er dankzij de universiteit een kennerspubliek dat zo ‘n aanbod waardeert en dieper wil doorgronden. In zo ‘n klimaat gedijt een geogids opperbest.
sluit venster
Geogids Mechelen - Voorlopig uitgeput

Titel
Geogids Mechelen
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
97890752224095
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 3 kaarten
- 7 figuren
- 62 foto’s
- 1 wandeling
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

Een hedendaagse tocht door het rijke verleden van Mechelen

Voorstelling

 • De auteur wijdt je –waardig zoals dit in een metropolitaanse stad hoort!– in de historische evolutie vanaf de Preromeinse periode tot het Mechelen van nu: een moderne, dymanische stad. Wist U dat de Grote Markt niet het oudste centrum van Mechelen is? Wist U dat een oude industriële site opgeknapt werd en nu een eigentijdse functie in een historische stad vervult?    
 • Dat Mechelen een rijke en boeiende geschiedenis beleefde, wordt duidelijk in een plejade  gotische en barokke stadskerken, twee begijnhoven, meerdere kloosters en een verrassend boeiende burgerlijke architectuur met hoven en paleizen in focus. Wist U dat Mechelen dit in niet geringe mate te danken heeft aan een Dame? Wist U dat Mechelen de hoofdplaats van België had kunnen zijn?
 • De geogids eindigt met een geotoeristische stadswandeling die alle fraaie plekjes en historische gebouwen aan elkaar rijgt. De wandeling is lusvormig opgebouwd in 8-vorm met de Grote Markt als draaischijf: de eerste helft in de voormiddag – verpozen in het stadscentrum tussen de Sint-Romboutskathedraal en het monumentale stadhuis annex belfort – het tweede deel in de namiddag. Wist U dat U dan Mechelen cultuurtoeristisch verkend en culinair geproefd hebt? Moet dat nog meer zijn?
 •  Wist U dat er van de Geogids Mechelen ook een Engelse, Franse en Duitse versie bestaat?
sluit venster
Geogids Voeren - Voorlopig uitgeput
Geogids Waasmunster

Titel
Geogids Waasmunster
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224257 [?]
Prijs
3,72 euro
Praktisch
- 120 bladzijden A5
- 4 kaarten
- 6 figuren
- 44 foto’s
Waasmunster, cuestalandschap aan de Durme

Voorstelling

Op de E17, zowat halfweg tussen Antwerpen en Gent, kan je afrit “Waasmunster” nemen. De Geogids Waasmunster reikt je argumenten aan om dit ook eens daadwerkelijk te doen.

– Je ontdekt dan de charmes van de Durmevallei. De Durme is een getijrivier die tweemaal daags zwelt en krimpt. De inrichting van het valleilandschap is zeer specifiek met oude rivierarmen en afgesneden meanders, rivierduinen, wachtbekkens, in- en uitlaatsluizen, overstromingszones in volle natuurontwikkeling, waterkerende dijken, een specifieke fauna en flora.
– In Waasmunster ontplooit zich de “Cuesta van het Waasland”. De geogids verduidelijkt deze in Vlaanderen zeldzame landschapsvorm in woord en beeld.
– Dankzij het (verdwenen) haventje aan de Durme is Waasmunster een van de oudste nederzettingen van de regio, veel ouder dan Sint-Niklaas. Hier stond eens de moederkerk van het Waasland en begon het verhaal van Roosenbergabdij. De huidige Roosenbergabdij, in 1975 in tijdloze stijl gebouwd, staat een eind verder- en hogerop aan de Oudeheerweg: een gloednieuwe abdij aan een stokoude verkeersweg. Over een oase van rust gesproken, dit is er een van het puurste gehalte.

– Waasmunster telt vijf kasteeldomeinen; dat van Sombeke is het oudste. Blauwendaal is tot gemeentehuis gerenoveerd. De Heide, boven op de vlakke en zandige cuestarug, werd eerst herbebost en evolueerde de afgelopen decennia naar een residentiële villawijk met een aantal gerenommeerde horecabedrijven.
Het hoeft dus heus geen file te zijn op de E17 om even af te slaan naar Waasmunster. Met de geogids als informatief instrument is dit een zinvol alternatief.

sluit venster
Geogids Sint-Niklaas
Geogids Hasselt
Geogids Oosterkempen

Titel
Geogids Oosterkempen
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224338
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 26 kaarten
- 3 figuren
- 51 foto’s
- 3 wandelingen
Een “oscar” voor de landschapsfilm met “Water” als hoofdacteur

Voorstelling

 • In het oosten van de provincie Antwerpen liggen Balen, Dessel, Mol en Retie, het klavertje-vier dat de Geogids Oosterkempen stoffeert. Wandelen, fietsen en waterrecreatie vormen er de hoofdingrediënten van het recreatief menu wat niet betekent dat er helemaal geen landschappelijke of cultuurtoeristische curiosa zijn, in tegendeel. Wat dacht je anders van de abdij van Postel, de Boeretang in Dessel, de gerechtslinde op de brink van Retie, het Sint-Jobretabel van Schoonbroek, de Topmolen van Schoorheide, het Odrada-heiligdom in Balen en een hele baterij groene “longen” met het wandelbos Prinsenpark (retie) voorop.
 • Puur geotoerisme is vooral de inleidende literaire landschapsfilm die in zes bedrijven de geografisch-historisch ontstaansgeschiedenis van de gehele regio reconstrueert. De hoofdrol wordt vertolkt door “water”.
  - De opbouw van de geologische sokkel gebeurde op de bodem of aan de rand van de Laat-Tertiaire zeeën. In de delta van een fossiele Maas-Moezel die precies hier in zee uimondde werden de “witte zanden” afgezet. - Eenmaal vasteland erodeerden de diverse “Netes” en hun zijbeken het zwak golvend natuurlandschap.
  - De Kempense dorpen en gehuchten ontkiemden precies omwille van de beschikbaarheid van water aan de randen van de beekvalleien.
  - In de 19de eeuw groef men kanalen om de landbouw te verbeteren, maar de (chemische) industrie plukte er de vruchten van.
  - Door de ontginning van witte zanden ten behoeve van de glasindustrie ontstonden en ontstaan nog steeds her en der plassen. Men spreekt van het “Kempens lake-district”. Sommige plassen werden tot waterreceatie herbestemd, andere zijn nu de kernen van natuurgebieden.
sluit venster
Geogids Riemst

Titel
Geogids Riemst
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
97890752224095
Prijs
6 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 6 kaarten
- 10 figuren
- 53 foto’s
- 7 wandelingen
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

Riemst, boven- en ondergronds proeven van krijt en mergel

Voorstelling

 • Riemst, in het uiterste zuidoosten van Vlaanderen, charmeert  in velerlei opzichten. Bovengronds zijn er o.m. het gerenommeerd wijnkasteel van Genoelselderen, het Euregionaal bezoekerscentrum “De Waterburcht”, het modelkomdorp Millen, het witte Jekerdorpje Kanne en een unieke panoramische observatiepost op de Euregio. De befaamde “Stop van Ternaaien” ligt dan aan je voeten. Ondergronds zijn er wijdvertakte netwerken van mergelgroeven waarvan er enkele onder gidsbegeleiding toegankelijk zijn.
 • Vanuit diverse hoeken bekijkt de Geogids Riemst de invloed van de krijtondergrond op het landschap: de kalkflora, gebouwen in streekeigen mergelzandsteen, de ontginning van mergel vroeger en nu, de problematiek van mergelontginning in een grensregio, het zacht glooiend landschap met overwegend akkerbouw en veel droge dalen.
 • Riemst en zijn negen deelgemeenten met welluidende namen – Val-Meer, Millen, Genoelselderen, Membruggen, Herderen, Vlijtingen, Vroenhoven, Zichen-Zussen-Bolder en Kanne– worden zoals het een geogids past historisch-geografisch geportretteerd en nodigen zelf uit om hen via dorps- en landschapswandelingen van naderbij te leren kennen. De slag van Lafelt (1747) en de instorting van de Roosburg (1958) zorgen hierbij voor een dramatische noot.
sluit venster
Geogids Heist-Op-Den-Berg

Titel
Geogids Heist-Op-Den-Berg
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224257 [?]
Prijs
3,72 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 26 kaarten
- 9 figuren
- 43 foto’s
- 4 wandelingen
Heist, vanop een Hagelandse berg de Zuiderkempen overschouwen

Voorstelling

 • Een geogids voor één kleine stad, zes deelgemeenten, elf kerkdorpen. Met dit duurzaam initiatief wil Heist-op-den-Berg zijn veelzijdig aanbod profileren zoals het zichzelf spontaan landschappelijk etaleert boven op een “berg”. Niet zomaar een heuvel maar een gefossileerde zandbank uit de Diestiaanzee. Frons je de wenkbrauwen? Kan je even niet volgen? Geen paniek, de Geogids Heist-op-den-Berg legt je de ontstaansgeschiedenis van naadje tot draadje uit. Een landschap lezen, dat is geotoerisme.
 • In Heist-centrum bezoeken we o.a. de Sint-Lambertuskerk en bestijgen we de watertoren, goed voor een weids panorama op de Antwerpse Kempen. De landschapswandeling start aan de Kaastrooimolen. In Hallaar bevelen we een boswandeling in “De Averegten” aan. In Itegem toont een vergelijkende kaartstudie de metamorfose van het landschap gedurende de jongste twee eeuwen. In Wiekevorst en Wimpel gaan we wandelen met oog en aandacht voor de relatie landbouw-landschap, vroeger en nu. In Booischot kan je kiezen uit drie wandelingen: een dorpswandeling, een wandeling op de Netedijk of een verkenning van Pijpelheide. En in Schriek verdiepen we ons in “De verdronken Vors” waar de agrarische valorisatie van natte heide bekeken en geëvalueerd wordt.
 • De Geogids Heist-op-den-Berg serveert dus heel wat wandelingen wat niet wegneemt dat ook het historisch kader en het bouwkundig patrimonium van de diverse woonkernen uitgebreid in beeld komt: oudere en recentere kerken en kapellen, historische kastelen en andere adellijke “hoven”, molens en boerderijen, …
sluit venster
Geogids Groentestreek

Titel
Geogids Groentestreek
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224257
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 14 kaarten
- 6 figuren
- 53 foto’s
- 4 wandelingen
Met nostalgische groeten uit de verglaasde Groentestreek

Voorstelling

 • De Groentestreek is de geografische regio, geplooid in een noordelijke boog omheen Mechelen waar groenteteelt in openlucht en a fortiori glasteelt  in ruime mate bepalend zijn. Reeds meer dan een eeuw teelt men er op industriële basis groenten voor de zwerm nabije stedelijke afzetmarkten zoals Mechelen, het Brussel gewest, Antwerpen, Leuven en zelfs Gent. Groenteteelt is de “groene” draad van deze geogids die zich ruimtelijk uitstrekt op het grondgebied van de gemeenten Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Putte en Bonheiden. Al deze gemeenten worden historisch-geografisch  en landschappelijk ontleed en door geotoeristische wandelingen onderzocht.  
 • Wist je dat de Beerzelberg het dak van de provincie Antwerpen is? In de Groentestreek duiken de namen op van Kiliaan en Alice Nahon, staan restanten van de voormalige Roosendaelabdij, was er ooit een heel groot Waverwoud, schuilen de gehuchten Grasheide en Mijlstraat, zijn er sporen van het jachtslot Berentrode en gedijt er een natuurreservaat Cassenbroek. Ken je ze? Allemaal? Of enkele? Weet je ze staan of liggen? De geogids vertelt je of je het bij het rechte eind hebt.
sluit venster
Geogids Peer

Titel
Geogids Peer
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224281
Prijs
3,72 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 17 kaarten
- 2 figuren
- 58 foto’s
- 9 wandelingen
De bouwstenen van het Kempens landschap in Peer

Voorstelling

 • De Geogids Peer is het geotoeristisch standaardwerk van het Kempens stadje Peer en zijn deelkernen: Grote- en Kleine-Brogel, Erpekom, Wijchmaal, Wauberg en Linde. Was Pieter Breugel afkomstig uit het Peerse Brogel? Sommigen menen van wel, anderen denken van niet. Het doet er niet toe: de Breugeltentoonstelling op de zolder van het Toerisme-kantoor is best genietbaar. Toondichter Armand Preud’homme is wel afkomstig van Peer.
 • De Geogids Peer is bron van informatie voor tal van recente folders en brochures. Op een heldere wijze worden de diverse aspecten van het Kempens landschap belicht: de (herkomst van de) zandige en stenige bodems, de logica van de langgevelhoeve, de duinen, het succes en de teloorgang van het heidelandschap, de heropleving van de loof- en naalbossen, de accenten van de traditionele en de huidige landbouw en een rist kleine landschapselementen zoals houtkanten en vlasroten.
 • De Geogids Peer staat stil bij plekjes waar netwerkfietsers achteloos aan voorbijflitsen als daar zijn de pas gerehabiliteerde prehistorische grafheuvelsite te Molhem, de Deusterkapel, het verbannen kerkje van Erpekom en de wandelgebieden Begijnenvijvers en Dommelvallei, de landschappelijke ruggengraat van het Peerse landschap. En wist je dat de bronnen van Dommel in … Siberië liggen? Echt waar … de geogids legt je dat haarfijn uit.
sluit venster
Geogids Noorderkempen-West

Titel
Geogids Noorderkempen-West
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224303
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 26 kaarten
- 58 foto’s
- 6 wandelingen
De geotoeristische loep op Hoogstraten en omgeving.

Voorstelling

 • De Geogids Noorderkempen-West brengt een geanimeerd geotoeristisch portret van een handvol gemeenten in de Antwerpse Noorderkempen waar veeteelt (graslanden en maïs) en tuinbouw (glasteelt van aardbeien) in ruime mate mede landschapsbepalend zijn. In de 19de eeuw plantte de overheid in deze schrale en dunbevolkte grensregio enkele “sociale” projecten in. Ook diezijn nog latent aanwezig, zo toont de geogids aan.
 • Hoogstraten is een gezellig druk grensstadje met rustige fietswegen en wandelpaden, a fortiori in de deelgemeenten Minderhout, Meer, Meerle, Meersel en Wortel. De Sint-Catharinakerk, een baken in het landschap, heeft een museaal interieur. De “Vrijdheidswandeling” laat je het stadscentrum verkennen.
 • Beerse en Rijkevorsel liggen aan het kanaal Dessel-Schoten en danken hieraan hun baksteenimago.
 • In Merksplas staat, mede op basis van het erfgoed, het verhaal van de Strafinrichting van centraal.
 • Vosselaar is een groene woongemeente rond de Konijnenberg, een gefixeerd landduin.
 • Curiosa met geo-aandacht  zijn o.m. het begijnhof van Hoogstraten, het mariaal park van Meersel-Dreef, de kanonsbal in de kerk van Wortel, het kerkhof van de rijksweldadigheidskolonie-Wortel, de landelijke spontaneïteit van Achtel en Bolk en het verhaal van de Epelaar en de Schrieken. Laatstgenoemden kan je met de geogids in de hand op wandeltempo doorgronden.
sluit venster
Geogids Noorderkempen-Oost

Titel
Geogids Noorderkempen-Oost
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224311
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 18 kaarten
- 59 foto’s
- 5 wandelingen
- 2 fietsroutes
De “troeven” van Turnhout en zijn buren: Baarle is de Joker

Voorstelling

 • De Geogids Noorderkempen-Oost bundelt vijf gemeenten in het noordoosten van de provincie Antwerpen: Turnhout, Oud-Turnhout, Arendonk, Ravels en de internationale tweeling Baarle-Hertog/Nassau.
 • Turnhout nam gaandeweg meer afstand van de woonkernen in de buurt en werd de hoofdplaats van de Antwerpse Kempen en zelfs hét wereldcentrum van de speelkaart. De historische stadswandeling toont je het erfgoed dat deze evolutie opleverde.
 • Oud-Turnhout evolueerde naar een autonome villegiatuurgemeente met een aardig recreatief aanbod waarin de priorij van Corsendonk en het natuurreservaat “De Liereman” de voortrekkers zijn.
 • Het grensdorp Arendonk en de drie-eenheid “Ravels-Weelde-Poppel” liggen aan het kanaal Dessel-Schoten. Hun bescheiden middeleeuwse kernen werden omvangrijke woondorpen met kerken in Kempense baksteengotiek, grote en kleine kapellen en windmolens als smaakmakers. Het domeinbos van Ravels staat model voor het Kempens bos.
 • Baarle-Hertog (België) en Baarle-Nassau (Nederland) vormen een ingewikkeld verstrengeld enclavendorp. In de geogids worden de grenzen eerst minitieus afgelijnd om ze nadien tijdens de grenzenloze dorpswandeling om de haverklap te overschrijden. In Loveren staat een afspanning met een dubbele nationaliteit. De geogids toont je de weg in dit unieke grensgeval. En wat zou het “Bels Lijntje” zijn? De geogids ontsluiert het mysterie.
sluit venster
Geogids Wellen

Titel
Geogids Wellen
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224346
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 11 kaarten
- 14 figuren
- 52 foto’s
- 3 wandelingen
Bruisend Wellen … door en door Haspengouws én Fruitstreek

Voorstelling

Waar de Herk vanuit Droog-Haspengouw het lagergelegen Vochtig-Haspengouw binnenstroomt ontkiemde Wellen, naar verluidt zo geheten omwille van de talrijke bronnen die er op de kleilagen opwelden. Vandaar het logo “Bruisend Wellen”. De Herkvallei profileert zich als een nagenoeg continu lint van alluviale natuurreservaten en natuurontwikkelingsgebieden. De fruitteelt en tientallen restanten bezorgen het Wellens landschap een eigen pigment. De romaans-gotische Sint-Jan-de-Doperkerk imponeert zowel van binnen als van buiten.

In het bij wijlen lugubere verhaal van de Limburgse bokkenrijders tijdens de 18de eeuw heeft Wellen een hoofdrol. Ze zijn talrijk, de plaatsen en de namen die er nog steeds naar verwijzen. De dorpskom van Ulbeek stond omwille van zijn gaafheid model bij de reconstructie van het Haspengouws dorp in het Openluchtmuseum van Bokrijk.
Sinds kort heeft ook Wellen zijn (ludiek) BHV. De inwoners van Berlingen, Herten en Vrolingen voelen zich wat ongelukkig omwille van de aandacht die het centrum te beurt valt. Ga er gerust eens naar toe. Informatie over hun erfgoed vind je in de Geogids Wellen. De “Monumenten - Landschapswandeling” Berlingen is een stevige aanrader. Er zijn trouwens  wandelingen en fietsroutes zat … met of zonder het Bokkenrijdertje … want zo noemt de lokale streekdrank. Bijzonder lekker is ook de stroop van Vrolingen, de heimat waar radio-figuur Armand Schreurs boer Firmin Vandeput en zijn gevolg liet opdraven. De deur van zijn stamcafé staat er wagenwijd open.

sluit venster
Geogids Halle

Titel
Geogids Halle
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224370
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 14 kaarten
- 7 figuren
- 53 foto’s
- 4 wandelingen
Halle, een boeiende speurtocht doorheen de traditionele volksaard

Voorstelling

 • Halle is vooral bekend als de thuisbasis en het actieterrein van inspecteur Witse in de gelijknamige VRT-fictiereeks. De Zenne waaraan de stad ligt, komt geregeld in beeld. Maar wist je dat Halle al veel langer bekend is

  - als mariaal bedevaartoord. Sinds de 13de eeuw wordt de zwarte madonna er vereerd. Het beeld is één van de vele curiosa in de kunstzinnige Sint-Martinusbasiliek, een baken in het landschap. Als je er bent, vergeet dan zeker de kooromgang niet te bezoeken … een speurtocht in ware Witse-stijl. De geogids vertelt het wedervaren van Halle … eertijds op de drempel van de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen, thans als corridor tussen Vlaanderen en Wallonië.

  - om de bloemenpracht van de boshyacinten in het reliëfrijke Hallerbos. De “Geografische Hallerboswandeling” in de Geogids laat je kennismaken met en proeven van alle facetten van één van de oudste bosgebieden van Vlaanderen. Met wat geluk ontmoet je er misschien Witse, tevreden recreërend na een zoveelste opgehelderde misdaad.

  - door de Lembeekse volksheilige Sint-Veroon. De Sint-Veronusmars die telkens weer op Paasmaandag uittrekt, is een heel apart traditioneel volksfeest. De “Vrijheidswandeling Lembeek” in de geogids leidt langs meerdere aanknopingspunten met de Sint-Veroonverering in en rond Lembeek … een thema met kansen en potenties om er een eigentijds Witseverhaal aan vast te knopen. Verzin maar wat en laat Witse het oplossen!

sluit venster
Geogids Vlaamse Ardennen - deel 1

Titel
Geogids Vlaamse Ardennen - deel 1 - Het landschap
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224419
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 160 bladzijden A5
- 8 kaarten
- 3 figuren
- 54 foto’s
- 1 wandeling
Een oogstrelend landschap, geboetseerd door de natuur en de mens

Voorstelling

 • Het eerste deel van de geogidsentrilogie over de Vlaamse Ardennen behandelt systematisch en chronologisch, gespreid over zeven hoofdstukken, de ontstaansgeschiedenis van het thans voorliggend landschap: eerst de basis die de natuur legde, daarna de accenten die de menselijke beschaving aanbracht. Eén van de basisprincipes van het geotoerisme is immers dat een elementaire kennis van het verleden noodzakelijk is om het heden te begrijpen.
 • Heel lang geleden werden op de bodem van de Tertiaire zeeën afwisselend zandige en kleiïge lagen afgezet. Nadat de zee definitief de regio tussen Schelde en Dender verlaten had, boetseerden water en wind een golvend landschap van heuvels en dalen. Geen mens die dat proces gezien heeft, maar werkfietsers en andere wielerfanaten zoeken het resultaat geregeld op … die kuitenbijters van de Vlaamse Ardennen. Inderdaad, we hebben het over de Oude Kwaremont, de Koppenberg, de Muur, de Berendries en vele anderen.  
 • Door menselijke activiteiten en ingrepen evolueerde dit oorgstrelend natuurlandschap naar de cultuurhistorische regio die men de Vlaamse Ardennen noemt. Textielindustrie (in het verleden) en vooral landbouw werpen zich op als imagobepalend in deze hoofdzakelijk landelijke regio. 
sluit venster
Geogids Vlaamse Ardennen - deel 2

Titel
Geogids Vlaamse Ardennen - deel 2 - De nederzettingen
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224427
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 144 bladzijden A5
- 8 kaarten
- 3 figuren
- 54 foto’s
- 1 wandeling
Een plejade pittige dorpjes en stille plekjes.

Voorstelling

 • Het tweede deel van de geogidsentrilogie over de Vlaamse Ardennen behandelt de zeven landelijke fusiegemeenten van de regio. Ze passeren de revue in alfabetische volgorde: Brakel, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal en Wortegem-Petegem. In het totaal liggen het historisch profiel, het bouwkundig patrimonium en de landschappelijk waardevolle plekjes van 32 Oost-Vlaamse dorpen onder de geotoeristische loep.
 • Pittige en authentiek oer-Vlaamse dorpjes zijn o.m. Mullem, Hemelveerdegem, Nokere, Kwaremont, Kerkem, Sint-Kornelis-Horebeke, Zegelsem, Corsele, Volkegem, Moregem, Sint-Goriks-Oudenhove, Ooike, Elst en Wannegem-Lede.  Ingrediënten die deze selectie onderbouwen zijn: een door de eeuwen heen zichtbaar verbouwd kerkje op een ommuurd kerkhof, een gezellig dorpspleintje met bomen en antiek pleinmeubilair, kleine dorpsherbergen, monumentale boerderijen, een statige pastorie en een schooltje. Hun cultuurtoeristische inhoud en patrimonium ontdek je in deze geogids.
sluit venster
Geogids Vlaamse Ardennen - deel 3

Titel
Geogids Vlaamse Ardennen - deel 3 - De steden
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224435
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 9 kaarten
- 1 figuur
- 47 foto’s
- 2 wandelingen
- 6 fietsroutes
Oudenaarde, Ronse en Zottegem, drie aparte steden in één Geogids

Voorstelling

 • De Scheldestad Oudenaarde is de hoofdplaats van de Vlaamse Ardennen. Het stadhuis, de Sint-Walburgakerk en de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Pamele zijn monumenten van bovenlokaal belang. Hun omgeving –zeg maar de stadskern– verken je via de historische stadswandeling. De ruimere omgeving opent zich langs het parcours van de westelijke en de oostelijke landschapsroute die je naar eigen voorkeur als fiets- of als autoroute kan interpreteren. Bezoek in Oudenaarde zeker Ename, niet alleen omdat het zo lekker smaakt maar omdat het historisch-archeologisch  zo rijk is. De Geogids wijst je de weg. 
 • Al profileert Ronse zich als een eeuwenoud textielcentrum toch gaat het in zijn prille begin de religieuze toer op dankzij de Sint-Hermesdevotie die je nergens elders in Vlaanderen zo aantreft als in Ronse. De geotoeristische stadswandeling van Ronse vind je in de Geogids Vlaamse Ardennen Deel 1 – Het landschap.
 • Ondanks de 16de-eeuwse inbreng van Lamoraal van Egmont is het stedelijk imago van Zottegem recenter en steunt het vooral op zijn positie van regionaal spoorwegcentrum sinds het midden van de 19de eeuw. Na een bezoek aan het stadscentrum verken je Zottegem –met de fiets en met de wagen– door een landschapsroute in vier sectoren, begrensd door spoorverbindingen waarmee de auteur  aantoont hoe belangrijk het “spoor” wel was in de recente urbanistische ontbolstering van deze woonstad op het platteland. Vergeet in Zottegem zeker Velzeke niet … geotoerisme van het puurste gehalte.
sluit venster
Geogids Merelbeke

Titel
Geogids Merelbeke
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224443
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 11 kaarten
- 10 figuren
- 46 foto’s
Merelbeke, recreëren in de achtertuin van Gent

Voorstelling

 • Op doortocht van het centrum van het land naar de kust passeer je in of rakelings langs Merelbeke. Het noordelijk deel van deze gemeente aan de zuidoostelijke rand van het Gentse stadsgewest is dooraderd met drukke verkeers- en transitwegen. Ga je zuidwaarts dan wordt het gaandeweg landelijker . Merelbeke-centrum is nog wel in ruime verstedelijkt maar in de deelkernen Lemberge, Bottelare, Munte, Melsen en Schelderode is het beduidend rustiger. De agglomeratie deint er zienderogen uit; er is nog plaats en ruimte voor landbouw. Het historisch-geografisch verhaal en het patrimonium van deze woonkernen behoort tot de inhoud van de Geogids Merelbeke.
 • Plekjes met een hoge landschappelijke en cultuurtoeristische belevingswaarde zijn de Scheldemeersen, het gemeentelijk Liedermeerspark, het Gentbos en de Makegembossen, het eeuwenoud Sint-Annaheiligdom in Bottelare en een dozijn groene kasteeldomeinen als exponenten van het kastelenlandschap rond Gent. Vroeger bouwde de Gentse bourgeoisie riante buitenverblijven te Merelbeke, nu komen de Gentenaars naar Merelbeke om er te wandelen, te fietsen of er te genieten van recreatief groen.
 • Al gehoord van de Vlaamse Vallei? Niet eens zo heel lang geleden boog de Schelde ter hoogte van Merelbeke af naar het westen om via Brugge in de Noordzee uit te monden. Hoe en waarom ze tijdens de laatste ijstijd in de buurt van Merelbeke oostwaarts afboog om via Antwerpen en de Westerschelde naar zee te stromen lees je ook in de geogids. Geotoerisme is immers niet alleen een verhaal van mensen en gebouwen, maar ook van de ontstaansgeschiedenis van het natuurlandschap. Deze meerwaarde wordt door cultuur- en landschapstoeristen ten zeerste gewaardeerd. 
sluit venster
Geogids Borgloon

Titel
Geogids Borgloon
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
-
Prijs
4,83 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 14 kaarten
- 3 figuren
- 41 foto’s
- 5 wandelingen
In hartje Fruitstreek … in de voetsporen van de graaf van Loon

Voorstelling

 • In het contactgebied tussen Droog- en Vochtig-Haspengouw, waar fruit het landschap kleurt en smaak geeft, ligt de historische hoofdplaats van het land van Loon. Wist U dat Borgloon eigenlijk de hoofdplaats moest zijn van de “provincie” Loon die verkeerdelijk Limburg genoemd werd? Het Loongevoel … het is even wennen maar voor wie de geogids doorneemt komt het als vanzelf.
 • De heuvelsite Borgloon is gegroeid uit de hoogteburcht van de graven van Loon. De geogids nodigt je uit én gaat voor in een stadswandeling, bol van erfgoedrelicten uit de tijd dat romaans nog mode was.
 • Rond Borgloon zwermen dertien dorpen die er sinds kort administratief mee verbonden zijn: Kerniel, Jesseren, Gors-Opleeuw, Haren, Bommershoven, Groot-Loon, Broekom, Voort, Hendrieken, Gotem, Rijkel, Hoepertingen en Kuttekoven. De meeste hadden “heren” die woonden in “waterkastelen” waaraan “kerken”, riante “vierkanthoeven” en “watermolens” verbonden waren. Van de heren bleven enkel zware grafstenen over maar hun monumentaal erfgoed siert het landschap nog steeds. In de Geogids Borgloon herleven ze.
 • Wandelingen brengen je naar de meest afgelegen plekjes en hoekjes … waar je a.h.w. Haspengouw voor U alleen hebt. Want Borgloon is ook de thuishaven van de abdij van Coolen, het kasteeldomein van Rullingen, de kapel van Helshoven. Borgloon en zijn geogids … het “loont” de moeite: een vijfde editie zegt genoeg!
sluit venster
Geogids Antwerpen - Historisch

Titel
Geogids Antwerpen - Historisch
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224451
Prijs
7 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 2 figuren
- 47 foto’s
- 2 wandelingen
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

Actief meespelen in het historisch verhaal van de metropool

Voorstelling

 • Het aandachtsveld van de Geogids Antwerpen Historisch is het kerngebied tussen de Schelde en de Leien.
 • De gids laat de gebruiker-cultuurtoerist zelf het wordingsproces van Antwerpen reconstruceren aan de hand van zicht- en tastbare gebouwen en structuren uit het huidig stadsbeeld. Je speelt als het ware actief mee in een historische film die in zes bedrijven de ontstaansgeschiedenis van Antwerpen in beeld brengt. Het scenario wordt ondersteund door de losbladige geotoeristische kaart die verbanden en interacties visualiseert.
 • De apotheose en tegelijk de synthese zijn twee geotoeristische stadswandelingen. Beide starten en eindigen in het stadscentrum in de schaduw van het Stadhuis en de Lievevrouwetoren. De eerste wandellus trekt noordwaarts tot aan de “oudste” dokken. De tweede wandeling gaat naar het zuiden in de richting van de gedempte zuiderdokken.
sluit venster
Geogids Antwerpen - Cultuurhistorisch

Titel
Geogids Antwerpen-Cultuurhistorisch
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
978907522446X
Prijs
7 euro
Praktisch
- 128 bladzijden A5
- 6 figuren
- 79 foto’s
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

Cultuurtoeristische “ankers” van een wereldhaven

Voorstelling

 • Beschouw de Geogidsen Antwerpen Historisch en Antwerpen Cultuurhistorisch als een onlosmakelijke literaire tweeling. In de Geogids Antwerpen Cultuurhistorisch worden immers de ankers –zowel gebouwen, musea als figuren– belicht die de gestage historische ontwikkeling van de Antwerpen gestalte gaven en nog steeds geven.
 • Zo is deze gids een gedegen handleiding bij een museaal bezoek aan de grote stadskerken. Je vindt er niet alleen hun bouwgeschiedenis maar ook kanttekeningen bij de curiosa van de interieurs. Plattegronden wijzen je de weg in de imposante Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Rubens Sint-Jacobskerk, de zwartwitte Sint-Pauluskerk, de barokke Carolus-Borromeuskerk en de volkse Sint-Andrieskerk. Het begijnhof, kloosters, gods- en gasthuizen stofferen de rest van het religieus patrimonium.
 • De burgerlijke architectuur is chronologisch gepresenteerd, overeenkomstig de evolutie van de bouwstijlen door de eeuwen heen. Op het rijtje af staan het stedelijk vakwerk, de gotiek, de traditionele bak- en zandsteenstijl, de barok, het rococo, het classicisme en de 19de-eeuwse neostijlen in de kijker. Van elk stijl worden de meest representatieve projecten belicht.
 • Kaderstukken portretteren families en personen die de culturele uitstraling van Antwerpen mede belichamen. Tot deze bloemlezing van kunstenaars behoren o.a. de geslachten Quellin en Verbruggen, Lodewijk Willemsens, Wenzel Cobergher, Cornelis II Floris, de Antwerpse schilders van de 16de eeuw, Pieter Paul Rubens, Jan Pieter van Baurscheit de Jonge en Pierre Bourla. Je komt hun werken op diverse locaties tegen.
sluit venster
Geogids Demervallei

Titel
Geogids Demervallei
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
9789075224478
Prijs
8 euro
Praktisch
- 176 bladzijden A5
- 11 kaarten
- 4 figuren
- 90 foto’s
- 18 wandelingen
- 4 fietsroutes
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

De Demer van bron tot monding,
genieten van landschappen, erfgoedsites en natuurgebieden

Voorstelling

 • Op een literair “geovlot” vaar je a.h.w. ruim 90 kilometer lang de Demer af, van haar bronnen ten oosten van Tongeren tot haar monding in de Dijle in het muzikale Werchter. Regelmatig stap je uit want deze waterloop rijgt een ongelooflijk snoer van erfgoedsites en natuurgebieden aan elkaar. In de geogids staan ze zorgvuldig beschreven. De Geogids Demervallei brengt geotoerisme van het zuiverste gehalte.
 • Aan de Demer laven zich vier erfgoedsteden: Bilzen, Hasselt, Diest en Aarschot. De Demer is er prominent aanwezig, zowel vroeger als nu.
 • Nabij de Demer liggen diverse stille plekjes met een grote cultuurtoeristische belevingswaarde zoals de waterrijke kasteelsites van ‘s Herenelderen en Schoonbeek-Beverst, de invloedrijke abdijsite van Herkenrode en de Brabantse parels Zichem en Testelt.
 • In de alluviale vlakte liggen, naast een rist kleinere natuurgebieden, meerdere natuurreservaten van bovenlokaal belang zoals het Schulensbroek, het Webbekomsbroek, de Demerbroeken te Zichem en Vorsdonkbos-Turfputten. Het Demerbekken is erg gevoelig voor overstromingen: in de geogids lees je meer over de oorzaken, de gevolgen en ingrepen om het Demerwater te beheersen.
 • De afvaart van de Demer brengt je in contact met heel wat geografische streken. Op Limburgse bodem zijn dat Droog- en Vochtig Haspengouw en de Kempen. In Vlaams-Brabant klieft de Demer dwars door het Hageland. De roestige Diestiaan-ijzerzandsteen aldaar levert de grondstof voor de demergotiek.
sluit venster
Geogids Heers

Titel
Geogids Heers
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
97890752224528
Prijs
10 euro
Praktisch
- 176 bladzijden A5
- 13 kaarten
- 6 figuren
- 114 foto’s
- 16 wandelingen
- 4 fietsroutes
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

Genieten van het Vlaamse platteland “zoals het vroeger was”

Voorstelling

 • De heren van Heers vertolkten een voorname rol op de grens van het graafschap Loon en het prinsbisdom Luik. Zij en hun collega’s “graven en heren” lieten er een handvol luisterrijke en groene erfgoedsites na. De meest bekende is het kasteel van Hex, gebouwd als jachtverblijf van de Luikse prins-bisschop de Velbrück. Het is nog steeds in adellijke handen. Tweemaal per jaar, in juni en september, gaan de domeinpoorten open voor het publiek.
 • Volgens een recent rapport zijn er in Limburg nog een handvol authentieke plattelandsgemeenten. Heers en bovenal zijn kleine deelgemeenten prijken op dit lijstje. Alleen al bij het horen van hun namen droom je weg: Veulen, Mettekoven, Gutschoven, Heks, Vechmaal, Horpmaal, Opheers, Batsheers, Rukkelingen-Loon, Mechelen-Bovelingen en Klein-Gelmen. Je droom kan ook werkelijkheid worden want in vrijwel elk dorpje zijn er locaties voor hoeve en/of plattelandstoerisme. De Geogids Heers informeert je over wat er allemaal te zien is en te beleven valt. 
 • Heers is Droog-Haspengouw. Landschappelijk impliceert dit grenzeloze akkerkavels en weidse panorama’s, holle wegen en een netwerk van rustige verkavelingswegen, stille kom- en kerkdorpjes met riante boerderijen. De Geogids Heers wijst er je de weg naar prachtige maar doorgaans onbekende plekjes: de mergelkuilen van Henisdaal, het unieke cassettenplafond in het kerkje van Veulen, Tjenne de heks, de tumulus van Gutschoven, de donjon van Batsheers, het schrijfmachinemuseum van Heers, …
sluit venster
Geogids Sint-Truiden Rondom

Titel
Geogids Sint-Truiden Rondom
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
97890752224009
Prijs
10 euro
Praktisch
- 176 bladzijden A5
- 17 kaarten
- 3 figuren
- 144 foto’s
- 7 wandelingen
- 3 fietsroutes
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

Stappen en fietsen door de erfgoedlandschappen rond Sint-Truiden

Voorstelling

 • Bij de fusie-operatie (1970-76) van steden en gemeenten werd Sint-Truiden administratief aangedikt met veertien voorheen autonome gemeenten in de buurt. Hun namen: Zepperen, Ordingen, Brustem, Groot-Gelmen, Gelinden, Engelmanshoven, Aalst, Kerkom, Velm, Halmaal, Wilderen, Duras, Runkelen en Gorsem. Ze worden in de Geogids Sint-Truiden Rondom cultuurhistorisch en landschappelijk geportretteerd. 
 • Inzake erfgoed verdienen meerdere sites met stip aanbeveling: de romaans-gotische Sint-Genovevakerk van Zepperen, de romaanse Sint-Eucheriuskapel, de Loonse burchtsite Brustem, het Chateau de la Motte in Groot-Gelmen, de kapel van de Bruine Lieve-Vrouw van Kerkom, de kerk van Wilderen en het kasteeldomein van Duras. Veel aandacht is besteed aan de interieurs van alle kerken want Sint-Truiden als regionaal centrum van religieus erfgoed stopt heus niet aan de muren van de middeleeuwse stadsomwalling.    
 • Sint-Truiden heeft op Europees niveau een voortrekkersrol inzake de bestrijding van bodemerosie en wateroverlast. We belichten een aantal projecten. In het alluviaal natuurgebied Overbroek te Gelinden zijn de mergels van Gelinden ontsloten. Samen met de Lincent tufsteen en de kwartsiet van Tienen vertegenwoordigen deze mergels het de streekeigen bouwmateriaal. Het reliëf stijgt van noord naar zuid overeenkomstig de geleidelijke overgang van halfgesloten weidelandschap (veeteelt) van Vochtig-Haspengouw naar het openfieldlandschap van Droog-Haspengouw met overwegend akkerbouw. Precies in deze overgangszone primeert de fruitteelt.
sluit venster
Geogids Sint-Truiden Stad

Titel
Geogids Sint-Truiden Stad
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
97890752224542
Prijs
10 euro
Praktisch
- 176 bladzijden A5
- 4 kaarten
- 14 figuren
- 118 foto’s
- 4 wandelingen
- 11 Geotips
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

In de voetsporen van ondernemende abten

Voorstelling

 • De abdijstad Sint-Truiden was door velen begeerd: de bisschop van Metz, de graven van Duras en Loon, de hertog van Brabant en de prins-bisschop duiken als antagonisten op in het historisch relaas. Na verloop van tijd was er een tweeherigheid waarbij de stad gezamenlijk door de abt en de prins-bisschop van Luik werd bestuurd. Van de eens zo prestigieuze benedictijnenabdij bleven een romaanse (uitkijk)toren en de crypte, een barok en een classicistisch poortgebouw, de 18de-eeuwse abtsvleugel met de schilderachtige keizerszaal en rist abdijhoevegebouwen bewaard.
 • Met uitzondering van de (neo)gotische hoofdkerk zijn de Truiense stadskerken pareltjes van romaanse architectuur, a fortiori de Sint-Gangulfus- de Sint-Pieterskerk. In het kielzog van de benedictijnenabdij waren er ooit 14 kloosters en vijf refugehuizen gevestigd. Hun erfgoed siert het huidig stadsbeeld nog steeds … en maakte vanaf het begin van de 19de eeuw plaats voor nieuwe eigentijdse projecten (ziekenhuizen, scholen, …). Vooral de nalatenschap van de minderbroeders, met name hun laatbarokke kloosterkerk en het museum imponeren de cultuurtoerist. Het tracé van de omwalling rond de middeleeuwse stadskern is vrijwel intact bewaard gebleven; het stadspark is er een onderdeel van. Langs straten en pleinen staan tientallen beschermde gevels, representatief voor een breed assortiment aan bouwstijlen: gotiek, vakwerk, Maasstijl, rococo, classicisme, neostijlen, eclectisme, modernisme, art nouveau en art deco. Stadhuis annex belforttoren zijn imagobepalende blikvangers op het grote marktplein.
 • De voornaamste GEOTIPS buiten de stadsomwalling loodsen je naar Schurhoven, Guvelingen, Metsteren, Melveren, Nieuwenhoven, Kortenbos, Terbiest, Bernissem, Bevingen, de Stationswijk en Nieuw-Sint-Truiden. Absolute blikvangers zijn het Sint-Agnesbegijnhof en haar museale kerk (unieke muurschilderingen), de abtelijke domeinen ‘t Speelhof (nu met wachtbekken) en Nieuwenhoven (thans ten dele een Provinciaal Domein), de barokke bedevaartkerk van Kortenbos (thuishaven van de patrones van Limburg) en het wandelgebied Cicindria (Bevingen) waar water en fruit de smaakmakers zijn.
sluit venster Klik hier om te bestellen!
Geogids Heuvelland

Titel
Geogids Heuvelland
Auteur
Pierre Diriken
Uitgeverij
GEORETO
ISBN EAN
97890752224535
Prijs
10 euro
Praktisch
- 176 bladzijden A5
- 10 kaarten
- 10 figuren
- 120 foto’s
- 13 wandelingen
- 7 fietsroutes
- losbladige geotoeristische kaart op A3 formaat

Belevingstochten en ervaringstoerisme in Heuvelland

Voorstelling

 • Het geotoeristisch portret van de acht landelijke deelgemeenten die samen de West-Vlaamse gemeente Heuvelland stofferen. Heuvelland behoort tot de toeristische regio De Westhoek en bestaat uit Westouter, De Klijte, Loker, Dranouter, Kemmel, Nieuwkerke, Wulvergem en Wijtschate.
 • In focus staan het historisch relaas, het bouwkundig patrimonium en de landschappelijke verscheidenheid, gepolariseerd tussen de “Bergen” (o.a. de fameuze Kemmelberg en de meer toeristische Rodeberg) en de tussenliggende dalen met natuurgebieden in volle ontwikkeling. Speciale aandacht gaat uit naar de 16de-eeuwse geuzentijd. De parochiekerken worden zowel van binnen als van buiten aandachtig bekeken.
 • Er zijn aparte hoofdstukken over de geologische en geografische ontstaansgeschiedenis van het gefossiliseerd zandbankenlandschap, het wel en wee van de frontgemeente Heuvelland tijdens de Eerste Wereldoorlog en de polyvalente landschapsbepalende rol van de landbouw vroeger en nu.
 • Naast een rist ideeën en suggesties in Heuvelland zelf zijn er tevens suggesties voor de invulling van een meerdaags verblijf met bezoeken en verblijven in de onmiddellijke omgeving (Poperinge, Ieper, de Palingbeek, Mesen, de Zwarteberg, Bailleul/Belle en Lille/Rijsel.
sluit venster Klik hier om te bestellen!
Met het oog op Kortessem
Met het oog op Wintershoven
Met het oog op Vliermaal
Met het oog op Vliermaalroot
Met het oog op Guigoven
Met het oog op Zammelen
Pieter Geert-Buckinx fietsroute
Geoguide Mechelen (ENG)
Geoguide Malines (FR)
Geoführer Mechelen (GER)